בקצרה
תכנית "מורים פורצי דרך" נבנתה מתוך האמונה שמורות ומורים אינם רק מבצעים של מדיניות חינוכית או צרכני ידע חיצוני – אלא שותפים פעילים ביצירתו. התכנית שמה במרכזה את ההנחה שחקר הפדגוגיה הוא חלק בלתי נפרד מהפרופסיה של ההוראה, וכי תהליכי התבוננות, המשגה ומחקר הם נדבכים חיוניים בהתפתחות המקצועית של אנשי חינוך.
באמצעות תהליך מלווה ומעמיק, המורים המשתתפים בתכנית מוזמנים להפוך את הידע הסמוי הטמון ביוזמותיהם הפדגוגיות לידע מפורש, שניתן לנסח, לחדד, לבחון – ולשתף עם אחרים. הם זוכים למרחב מקצועי המעודד עיון תיאורטי, איסוף וניתוח של נתונים אמפיריים, ושיפור יוזמות קיימות באמצעות עיצוב מחודש שלהן.
התכנית, פרי שותפות בין המרכז לחקר הפדגוגיה – שותפויות אקדמיה-שדה, לבין רשת עתיד, רואה בפומביות ובהפצה של ידע מורי ערך משמעותי. נראות זו מאפשרת לא רק להוקיר את המעשה החינוכי וללמוד ממנו, אלא גם לתרום לביסוסה של הוראה כפרופסיה מובילה, עיונית ומעשית כאחד. כך מתגבשת קהילת מורים-חוקרים, שפועלת לטובת שדה החינוך כולו ומחזקת את מעמד המורה במערכת.
מה בתוכנית?
התכנית מציעה למורות ולמורים מרחב מקצועי ייחודי שבו הם יכולים לעסוק בפיתוח, חקירה והמשגה של יוזמות חינוכיות הנובעות מהעשייה היום-יומית שלהם. במסגרת זו, הם זוכים לליווי אישי וצמוד של חוקרים, הכולל עיון מעמיק בתיאוריות פדגוגיות, איסוף וניתוח של נתונים מהשטח, והכוונה בתהליך הפיכת הידע הסמוי והמובלע – לידע מפורש, מחקרי ובר-הפצה.
התהליך כולו נבנה מתוך שותפות הדדית, רגישות לשדה החינוכי ומתוך הכרה בכך שמורים הם בעלי ידע ייחודי ועמוק הנובע מהמפגש היומיומי עם תלמידים, תוכן וקהילה. העבודה נעשית תוך כדי תנועה, בשילוב בין תיאוריה למעשה, בין התבוננות לבין פעולה, ומתוך מטרה להעצים את המורה כחוקר וכאדם משפיע בשדה החינוך המקומי והארצי.
מה נדרש?
- מפגש דו שבועי במשך 90 דקות
- נכונות לבצוע משימות בין מפגש למפגש