בקצרה
תכנית “מסע בדרך המילים” במקצועות רבי מלל ושפה לחטיבת הביניים שואפת להפוך את הכתיבה לכלי מרכזי לפיתוח חשיבה, העמקת הבנה, ביטוי אישי וחיזוק מיומנויות תקשורת. התכנית נשענת על גישה דיאלוגית, הרואה בלמידה תהליך חברתי המבוסס על החלפת רעיונות, פרשנויות וקולות מגוונים. הגישה הדיאלוגית באה לידי ביטוי בכל שלב בלמידה: בקריאה – כתהליך של פענוח ותגובה לקולות שונים בטקסט.
בשיח – כמרחב שבו תלמידים לומדים להאזין, לשאול, לערער ולהציע זוויות חדשות. ובכתיבה – כתגובה אישית לשיח שנוצר ולרבדים השונים שהטקסט מעלה כמו גם כהזמנה לחיבור לעולם האישי והפנימי של הלומדים.
הכתיבה איננה מנותקת מהמפגש הקבוצתי בכיתה, אלא נובעת ממנו: היא מעבדת את המחשבות שעלו במהלך הקריאה והשיח, אך גם פותחת מרחב לביטוי אישי, לעמדה ולרגש. כך הופכת הכתיבה להמשך טבעי של תהליך דיאלוגי, שמכבד גם את הפרט וגם את הריבוי. תלמידים לומדים שכתיבה איכותית איננה רק תוצר אישי מבודד, אלא צומת של רעיונות – כאלה שנוצרו בשיחה, שנשמעו בטקסטים, ושנולדו בתוכם.
התכנית נועדה להעניק לתלמידים תחושת מסוגלות בכתיבה, לחזק את קולם הייחודי, ולאפשר להם להשתמש בכתיבה ככלי לחשיבה ולשיח עם עצמם, עם חבריהם ועם רעיונות גדולים. היא מבקשת לחבר את מלאכת הכתיבה לעולמם האישי והלימודי גם יחד.
התכנית מתמקדת בתהליכי כתיבה ולא רק בתוצר הסופי, תוך דגש על תכנון, טיוטה, משוב ועריכה. היא מקדמת תפיסה של כתיבה כמרחב יצירתי ומעורר חשיבה, ולא רק כשדה טכני של כללים. מתוך כך, המשוב שניתן לתלמידים מתמקד לא רק ב"מה חסר" אלא במה שעולה, במה שמעורר עניין, ואיך ניתן להעמיק ולפתח. השאיפה היא להטמיע תרבות כתיבה בית-ספרית, שמציבה את הכתיבה כנדבך משמעותי בזהות הלומד ובחוויית הלמידה – לא רק כמי שכותב, אלא כמי שחושב, שואל, מגיב ומתפתח דרך השפה.
מה בתוכנית?
- יחידות למידה מבוססות שאלה מניעה
התכנית כוללת יחידות למידה עשירות ומעוררות חשיבה, הבנויות סביב שאלות מניעות – שאלות פתוחות, מורכבות ורלוונטיות, המזמינות את התלמידים לחקור רעיונות, להתבונן בטקסטים ובמציאות, לגבש עמדות ולהשמיע קול אישי ייחודי. כל יחידה כוללת שילוב של טקסטים מגוונים לקריאה דיאלוגית – סיפורת, עיוני, שירה, מקורות יהודיים ועוד – לצד שיח כיתתי מונחה שמזמן מפגש עם רעיונות, קולות וזהויות. משימות הכתיבה ביחידה נועדו לעבד את החוויה הרגשית והרעיונית של הקריאה והשיח, ולתרגם אותה לכתיבה משמעותית וממוקדת. היחידות נלקחות מתוך מאגר קיים של תכנים שנוצרו במסגרת התכנית, שחלקן פותחו על ידי צוות הפיתוח וההדרכה וחלקן נוצרו בפיתוח משותף עם מורים המשתתפים בתכנית – דבר המבטיח התאמה מירבית לשטח ולקול החינוכי המקומי. - הכשרה וליווי מקצועי לצוותים החינוכיים תוך תמיכה מתמשכת
צוותי ההוראה במקצועות רבי המלל והשפה המשתתפים בתכנית זוכים לליווי מקצועי הדוק לאורך השנה, הכולל מפגשי הכשרה דו-שבועיים או חודשיים. במפגשים אלה נבנית חוויית למידה מעמיקה עבור המורים עצמם, הכוללת התנסות אישית, היכרות עם עקרונות פדגוגיים עדכניים, תרגול של מודלים ופרקטיקות, ניתוח טקסטים ודיון ביצירות כתיבה של תלמידים. התהליך מבוסס על למידה מתוך עשייה, על רפלקציה ועל פיתוח מקצועי מתמשך, המאפשרים למורים להרגיש בטוחים ומעורבים בתהליך המתרחש בכיתות. - תשתית פדגוגית תומכת
כחלק מהתכנית, עומדים לרשות המורים משאבים פדגוגיים מגוונים הכוללים את המבוא התיאורטי, מודל מסע הגיבור מאת ג'וזף קמפבל, מודל מעגל הכתיבה, יחידות לימוד לדוגמה בתחומי דעת שונים, כלים לשיח עמיתים משמעותי וכלים למשוב מקדם למידה המזמנים הערכת תהליך ולא רק תוצר. בין היתר, המשאבים מציעים הצעות לשיח דיאלוגי סביב טקסט. כל אלו נועדו לאפשר יישום נגיש ועמוק של עקרונות התכנית בתוך השיעור ובשגרה הבית-ספרית. - מחקר מלווה: הישגים ותחושת מסוגלות
התכנית מלווה במחקר תלמידים שמבצע מעקב אחר הישגי התלמידים בהבנת הנקרא ובהבעה בכתב פעמיים בשנה. המחקר בודק את התקדמותם של התלמידים בתחומים אלו, תוך שימת דגש על חיזוק תחושת המסוגלות בכתיבה. בנוסף, מתקיים לאורך השנה מחקר מורים שמנגד בודק עמדות של המורים כלפי התכנית, תחושת מסוגלות מקצועית ועמדות כלפי הוראת כתיבה בדיסציפלינה. המחקר נותן משוב תהליכי חשוב שמסייע לא רק להערכת ההשפעה של התכנית, אלא גם לפיתוח ושיפור מתמשך של הגישות הפדגוגיות והמורות. - יצירת שפה פדגוגית משותפת
מעבר להטמעת פרקטיקות כתיבה בכיתה, התכנית שואפת ליצור תרבות כתיבה רחבה ורב-תחומית בבית הספר כולו תוך הטמעה עקיפה של שפת המשמעות. מטרה מרכזית של התכנית היא לפתח שפה פדגוגית משותפת, הכוללת מושגים וכלים שיחזרו על עצמם במקצועות השונים: שאלה מניעה, שיח דיאלוגי, כתיבה לשם הבנה, כתיבה לשם הבעה, קול ייחודי של הכותב ועוד. בתי ספר המשתתפים בתכנית מתנסים ביצירת שיתופי פעולה בין-תחומיים, חיבורים בין כתיבה לערכים ולעולמות תוכן נוספים, והנכחה של הכתיבה כחלק מהחיים הבית-ספריים דרך תערוכות, פרסומים, שיח קהילתי ועוד.
מה נדרש מבית הספר
- בניית צוות מקצועי, המורכב מ-5-10 מורי מקצועות רבי-מלל בחט"ב
- "צביעת" לפחות שיעור שבועי אחד לטובת התכנית
- מינוי מורה המוביל/ה את התכנית בבית הספר
- מוכנות לשיתוף פעולה בית ספרי ועם צוות הפיתוח תוך שיתוף בנתונים